Filety z sandacza z borowikami i surówką z kapusty pekińskiej

W tym roku mam parę woreczków zamrożonych, świeżych borowików. Był to bardzo dobry pomysł bo już parę razy przygotowałam różne dania z ich udziałem. Był rosół z pastą miso, makaronem ryżowym i smażonymi borowikami. Był sos do gołąbków, zupa  a teraz jest pyszna ryba czyli sandacz z borowikami w delikatnym aromacie rozmarynu. Mrożone borowiki są jak świeże, dużo lepsze od suszonych. Nie trzeba ich moczyć, wystarczy chwila we wrzątku i są gotowe, jak świeże.

Odkryciem w tym sezonie jest surówka z tartym imbirem, octem ryżowym, olejem i szczypiorkiem. Spróbujcie, jest pyszna.

Można oczywiście zrobić z  suszonych borowików, tylko trzeba je przed gotowaniem namoczyć. Smacznego !

Składniki

Filety z sandacza – 2-3  nie duże sztuki,

2 łyżki mąki pszennej,

Sól,

Masło klarowane do smażenia,

Sok z cytryny,

Sos borowikowy:

300 g mrożonych lub 50 g suszonych borowików

1 cebula,

Gałązka rozmarynu,

Szklanka śmietany 30 %,

Sól, pieprz,

Surówka z kapusty pekińskiej:

1 kapusta pekińska,

3 łyżki octu ryżowego,

½ łyżeczki startego imbiru,

Garść szczypiorku,

Płaska łyżeczka cukru,

Olej roślinny,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy sos borowikowy.

Borowiki mrożone zalewamy wrzątkiem i po 4 minutach odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, rozmaryn, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut.

W tym czasie przygotowujemy filety z sandacza.

Filety czyścimy z ości ( jeśli są duże te ości), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym po około 2 minut z każdej strony.

Podsmażone filety przekładamy na patelnię z borowikami, dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy sól, śmietanę i ponownie tłuczemy aż będzie puree.

Sałatka z kapusty pekińskiej.

Kapustę przekrawamy na pół i solidnie płuczemy. Kroimy w paski, przekładamy do miski i dodajemy ocet ryżowy, cukier, sól, pieprz, olej i starty imbir. Mieszamy i dodajemy na koniec pokrojony szczypiorek.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.