Świąteczne słodkości do kawy muszą być. Ja co prawda jestem bardziej śledziowa jak na słodko ale nie gardzę pysznymi ciastami czy ciasteczkami.
Dziś przepis na pyszne i pięknie wyglądające babeczki. Zawartość babeczek to lekko kwaśna konfitura z żurawiny i krem z białej czekolady. Wierzcie mi jest to coś przepysznego.
Składniki na ciasto do babeczek – 6 sztuk średnica 7 cm:
150 g mąki pszennej,
2 żółtka ,
3 łyżki cukru pudru,
100 g masła,
Szczypta soli
Krem:
Tabliczka białej czekolady,
¼ szklanki śmietanki 30 %,
100 g serka mascarpone
Powidła z żurawiny:
200 g świeżej żurawiny,
3 łyżki cukru brązowego,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Ciasto na babeczki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek i dajemy do zamrażarki na 5-7 minut.
Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż będą rumiane.
Do babeczek potrzebna będzie konfitura z żurawiny. Może być kupowana ale mamy obecnie w sklepach świeżą więc proponuje zrobić samemu, domową.
Wymytą żurawinę dajemy do garnka, trochę rozdrabniamy widelcem, gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowujemy krem.
Do garnka dajemy kawałki białej czekolady, śmietankę i rozpuszczamy aż czekolada będzie płynna. Studzimy. Wystudzoną czekoladę ubijamy delikatnie z mascarpone. Pamiętajmy aby mascarpone wcześniej wyjąc z lodówki bo może się zważyć z ciepłą czekoladą.
Na wystudzone babeczki dajemy konfiturę z żurawiny, następnie krem z białej czekolady i dajemy na godzinę do lodówki.
Dekorujemy dowolnymi owocami, np. ziarnami granatu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz