Świąteczne babeczki z kremem z białej czekolady i powidłami z żurawiny

Świąteczne słodkości do kawy muszą być. Ja co prawda jestem bardziej śledziowa jak na słodko ale nie gardzę pysznymi ciastami czy ciasteczkami.

Dziś przepis na pyszne i pięknie wyglądające babeczki. Zawartość babeczek to lekko kwaśna konfitura z żurawiny i krem z białej czekolady. Wierzcie mi jest to coś przepysznego.

Składniki na ciasto do babeczek – 6  sztuk średnica 7 cm:

150 g  mąki pszennej,

2 żółtka ,

3 łyżki cukru pudru,

100 g masła,

Szczypta soli

Krem:

Tabliczka białej czekolady,

¼ szklanki śmietanki 30 %,

100 g serka mascarpone

Powidła z żurawiny:

200 g świeżej żurawiny,

3 łyżki cukru brązowego,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Ciasto na babeczki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli  i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki   smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek  i dajemy do zamrażarki na 5-7 minut.

Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku  około 20 minut  aż będą rumiane.

Do babeczek potrzebna będzie konfitura z żurawiny. Może być kupowana ale mamy obecnie w sklepach świeżą więc proponuje zrobić samemu, domową.

Wymytą żurawinę dajemy do garnka, trochę rozdrabniamy widelcem, gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowujemy krem.

Do  garnka dajemy kawałki białej czekolady, śmietankę i rozpuszczamy aż czekolada będzie płynna. Studzimy. Wystudzoną czekoladę ubijamy delikatnie z mascarpone. Pamiętajmy aby mascarpone wcześniej wyjąc z lodówki bo może się zważyć z ciepłą czekoladą.

Na wystudzone babeczki dajemy konfiturę z żurawiny, następnie krem z białej czekolady i dajemy na godzinę  do lodówki.

Dekorujemy dowolnymi owocami, np. ziarnami granatu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.