Takie proste dania z gotowego ciasta francuskiego to fajny sposób na świąteczną czy imprezową przekąskę. Ważny jest tu farsz, który dodajemy bo to stanowi główny smak dania. Gotowe ciasta francuskie można faszerować słodkimi dodatkami albo wytrawnymi.
Dzisiaj moja propozycja to słońce z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku, mascarpone, wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Wszystkie składniki w trakcie pieczenia łączą się w aromatyczne i przepyszne danie. Mascarpone dodaje znakomitego, kremowego smaku a suszone pomidory orzeźwienia.
Myślę, że takie pyszne i kolorowe słońce na stole świątecznym będzie pięknym daniem.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Farsz:
500 szpinaku świeżego,
3 ząbki czosnku,
250 g mascarpone,
2 łyżki pokojonego świeżego koperku,
½ szklanki suszonych pomidorów,
100g wędzonego łososia
1 jajko
Wykonanie
Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięte ząbki czosnku. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Serek mascarpone mieszamy z solą i pokrojonym drobno koperkiem.
Na jednym i na drugim cieście francuskim wykrawamy koła o średniki 25 cm
Jedno ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto, które będzie spodem wykładamy mascarpone, tak aby pokryć prawie całą powierzchnię, zostawiając 2 cm brzegi wolne.
Następnie dodajemy szpinak, kawałki wędzonego łososia i na koniec suszone pomidory. Brzegi ciasta, zostawione bez farszu smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy całość drugim kołem z ciasta francuskiego i dociskamy brzegi.
Nożem kroimy, zostawiając na środku około 3 cm średnicy koło, paski aż do końca brzegów. Jak już pokroimy po całości paski, to następnie bierzemy każdy pasek i przekręcamy parę razy dookoła aż powstanie skręcony promień słońca. Tak robimy ze wszystkimi paskami.
Rozbijamy jajko i smarujemy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni i pieczemy 25- 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz