Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, to przychodzę z pysznym, aromatycznym i soczystym kurczakiem zagrodowym w wersji świątecznej. Kurczak jest doprawiony ziołami i przyprawami, masło dodane pod skórę powoduje, że mięso jest soczyste. Do tego świeża żurawina i plasterki pomarańczy, które smakują wyjątkowo świątecznie. Polewa z miodu i musztardy dijon dodaje nie tylko wyjątkowego smaku ale też chrupiącą i aromatyczną skórkę.
Na świątecznym stole taki kurczak będzie smakować wybornie
Składniki:
Kurczak zagrodowy – około 1,5 kg,
Masło,
2 łyżki oliwy z oliwek,
Łyżeczka papryki w proszku,
Łyżeczka granulowanego czosnku,
Łyżeczka suszonego tymianku,
Szczypta chilli,
1 cebula,
2-3 gałązki rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
Szklanka świeżej żurawiny,
1 pomarańcza,
Sól, pieprz,
1 Łyżka miodu,
1 łyżeczka musztardy dijon
Wykonanie
Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Pod skórę dajemy plasterki masła.
W misce mieszamy oliwę z papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i chilli. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Następnie doprawiamy, solą i pieprzem ( w tym w środku dodajemy gałązkę rozmarynu).
Na dno garnka gdzie będziemy piec kurczaka dajemy plasterki cebuli, gałązkę rozmarynu i połowę żurawiny. Kurczaka dajemy do garnka, dodajemy szklankę wody.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy. W trakcie pieczenia polewamy kurczaka sosem z pieczenia. Pieczemy około 2 godziny.
Musztardę mieszamy z miodem i łyżką oliwy. Pomarańczę kroimy w plasterki.
Zdejmujemy przykrywkę, polewamy kurczaka mieszanką miodu i musztardy, dodajemy do garnka resztę żurawiny i plasterki pomarańczy, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 20 minut aż mięso będzie zarumienione.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz