Bakłażany pieczone w sosie gorgonzola z kurkami i cukinią

Sezon na kurki uważam za otwarty. To moje ulubione grzyby i jak pojawiają się na straganach przygotowuję z ich udziałem różne pyszne dania.
Tym razem zrobiłam wersję z bakłażanem, cukinią i aromatycznym serem gorgonzola.
Sezonowe warzywa i dania to coś co lubię o tej porze roku i staram się je jeść ile się da. Tylko świeże smakują wybornie. Zachęcam do zrobienia takiej wersji bo jest doskonała zarówno na obiad jak i kolację.

Składniki dla 2 osób:

2 bakłażany średniej wielkości,

Około 100 g sera gorgonzola,

1/2 szklanki śmietany 12 %,

150 g kurek,

1 mała cukinia,

1 mała cebula,

Ząbek czosnku,

oliwa, masło

sól, pieprz

Starty ser mozarella,

Łyżka posiekanej natki

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Plastry bakłażanów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Zostawiamy chwilę aby puściły sok. Wycieramy po chwili ręcznikiem papierowym  sok aby nie było goryczy. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Pieczemy 10 minut.

Kurki czyścimy i płuczemy.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Ser gorgonzola zagotowujemy razem ze śmietaną.

Na patelnię dajemy  łyżkę masła,  pokrojoną w kostkę cebulę i kurki i smażymy. Po około 6 minutach   dajemy cukinię, czosnek wyciśnięty  i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Układamy na podpieczonych plastrach bakłażana gorgonzolę, kurki z cukinią, ser mozarella i pieczemy w piekarniku na funkcji grill około 10 minut – do zrumienienia sera. Posypujemy natką pietruszki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.