Czasami są takie nieoczywiste smaki i połączenia, że aż trudno uwierzyć, że smakują jak milion dolarów. Młode ziemniaki są doskonałe, jadam je w najprostszej wersji czyli z podsmażoną cebulką i kefirem lub z sadzonym jajkiem i zsiadłym mlekiem .
Tą wersję jadłam ostatnio w restauracji na kolacji z przyjaciółką. Wierzcie mi to jest coś przepysznego. Nie wiem do końca co było jeszcze w sosie, który na pewno smakował gorgonzolą. Zrobiłam swoją wersję i było to też pyszne.
Spróbujcie koniecznie dopóki są młode ziemniaki.
Składniki:
Kilka młodych ziemniaków – małych
1 czerwona cebula,
100 g sera gorgonzola,
Szklanka śmietany 12 %
Sól, pieprz,
Świeży koperek,
Oliwa,
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy a następnie gotujemy w mundurkach około 10 minut.
Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekładamy do naczynia gdzie będziemy piec, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieczemy w 200 stopniach 20 – 30 minut – do miękkości.
W między czasie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i zagotowujemy razem, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciepły sos z gorgonzoli przekładamy do miski, dodajemy upieczone ziemniaki, pokrojoną w piórka cebulę, koperek i zajadamy.
Doskonałym dodatkiem będzie prosta sałatka z pomidorów i cebulki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz