Uda kaczki z jabłkami


Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne danie, to proponuję przygotować udka kaczki z jabłkami, w aromacie majeranku i rozmarynu. Dobra tradycja zawsze się sprawdza bo kaczka w zestawie z jabłkami, majerankiem i rozmarynem zawsze jest doskonała. Tym razem dodałam jeszcze do pieczenia cebulę i czosnek co dodatkowo wzbogaciło smak dania.
Takie udka są doskonałe i proste do przygotowania a z pieczonymi ziemniakami i surówką  z czerwonej kapusty lub ćwikłą z chrzanem smakują wybornie.


Składniki

4 udka kaczki,

Sól, pieprz, majeranek, rozmaryn

4 jabłka – najlepiej twardych np. typu  ligol,

1 łyżka masła,

2 ząbki czosnku,

1 cebula

Wykonanie

Uda kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1godzię  w chłodne miejsce.
Następnie uda kaczki doprawiamy majerankiem i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec. Dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną w talarki, masło, 1/2 szklanki wody, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni 1,5 godziny.

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy  nasiona i nacinamy po wypukłej części w paski. Dodajemy jabłka do udek kaczki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paroma gałązkami rozmarynu. Pieczemy bez nakrycia około 45 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.