Składniki:
500 g szklanki mąki pszennej,
3 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
1 szklanka purre z dyni,
½ szklanki mleka
3 żółtka,
Kruszonka:
2 łyżki zimnego masła,
2 łyżki cukru,
3 łyżki mąki
Wykonanie
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, purre z dyni i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 -10 min. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę a jeśli jest zbyt gęste podlewamy mlekiem. Ciasto powinno być lekkie, nie za bardzo zbite ( twarde).
Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na deskę i chwilę wyrabiamy.
Następnie wkładamy do formy na keks, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą dość długo aż zrobimy kruszonkę. Dajemy do lodówki.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 -35 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz