Dla wielbicieli orientalnych smaków mam dzisiaj przepis na przepysznego kalafiora, panierowanego i pieczonego w aromatach słodko-pikantnych. Do tego ryż ugotowany, szczypior, kolendra i mamy coś doskonałego.
Przygotowuje się go szybko a wierzcie mi smakuje wybornie.
Składniki:
1 kalafior,
Panierka:
4 łyżki mąki pszennej,
2 jajka,
Bułka tarta,
2 łyżki sosu sojowego,
Odrobinę, około 1/4 łyżeczki płatków chilli,
Sól, pieprz
Świeże listki kolendry,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Szczypior,
Sezam,
Ryż ugotowany
Sos :
1 mała butelka ( 200 g) sosu słodko-pikantnego,
2 łyżki sosu sojowego,
1/3 łyżeczki płatków chilli
Wykonanie
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.
W misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i płatkami chilli. W drugiej misce rozbijamy jajka z sosem sojowym i w jeszcze jednej misce bułkę tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Koszyczki kalafiora maczamy najpierw w mące, następnie w jajku, na koniec w bułce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Ryż gotujemy al dente. Składniki sosu mieszamy. Upieczony kalafior mieszamy z sosem. Na koniec posypujemy uprażonym sezamem.
Podajemy tak przygotowanego kalafiora z ryżem, szczypiorkiem i kolendrą.
Brzmi pysznie, niezbyt skomplikowanie, z nieprzesadną ilością składników… idealnie dla mnie!
Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam 🙂