Czerwiec rozpieszcza nas słońcem, ciepłem a nawet upałami i wtedy chętnie spędzamy czas na działce, ogrodzie, na powietrzu i grillujemy. Poszukujemy pysznych dań, które można grillować i smakować. Dzisiaj mam dla Was przepyszne i aromatyczne kebabczety z mięsa wołowego.
Ważne aby kupić mięso w całości i samemu je zmielić na trochę grubszych oczkach maszynki. Mamy wtedy pewność mięsa.
Do mięsa dajemy wszystkie przyprawy, grillujemy aż mięso nabierze brązowego, pieczonego koloru. Do tego zróbcie sos na bazie jogurtu greckiego z sokiem z cytryny, soli, pieprzu i posypcie sumakiem a jeśli nie macie to może być np ostra papryka w proszku.
Prosta sałatka z pomidorów z młodą cebulką też będzie tu idealna.
No i koniecznie pieczone ziemniaki, które u mnie są uwielbiane.
Składniki dla 4 osób
600 g mięsa mielonego wołowego,
2 drobno posiekane dymki- cebula i szczypior,
1 jajko,
1 papryczka chilli drobno pokrojona,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki pokrojonej kolendry,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
Sól, pieprz,
Olej do smarowania
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso i dodajemy czosnek (wyciśnięty) wbijamy jajko, dodajemy kolendrę, chilli, sos sojowy, cebulkę, paprykę słodką sól i pieprz do smaku.
Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki “się przegryzły”.
Ze schłodzonej masy dłońmi zamoczonymi w oleju formujemy małe wałeczki długości około 8 cm. i mniej więcej 2,5 cm grubości i wbijamy na patyczki do grilla.
Układamy na aluminiowej tacce (chyba, że robimy na grillu elektrycznym to nie) i grillujemy, aż się usmażą i ładnie podpieką.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, jogurtem greckim wymieszanym z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posypanym sumakiem oraz sałatką z pomidorów z młodą cebulką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz