Udziec z indyka do dobre mięso do upieczenia w aromatycznych przyprawach, które dobre jest na ciepło na obiad lub na zimno na wędlinę. Udziec nie jest tak suchy jak pierś z indyka więc po upieczeniu jest soczysty i aromatyczny. Myślę, że będzie doskonały na świąteczny stół, zarówno na ciepło jak też na zimno.
Składniki dla 6 osób:
Udziec z indyk – około 700 g
3 łyżki sosu sojowego,
Sól, pieprz,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki musztardy dijon,
Łyżka miodu,
Łyżka płaska suszonego tymianku,
1/2 szklanki białego wina,
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy tymianek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, miód, sos sojowy, musztardę i olej rzepakowy – smarujemy tym mięso z każdej strony.
Tak przyprawione mięso zwijamy w rulon, dajemy do naczynia gdzie będziemy piec, dodajemy pozostały w misce sos i zostawiamy na około 2 godz w lodówce.
Po tym czasie, podlewamy ½ szklanki białego wina, szklanką wody i dodajemy plasterki 2 ząbków czosnku.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 170 stopni i pieczemy mięso około 90 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa.
Mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy na plastry.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz