Listopad to czas na dobre, polskie potrawy z gęsiny. Dzisiaj ma dla Was przepis na gęsie uda pieczone z jabłkami, świeżą żurawiną i cebulą. Świeża żurawina jest dostępna w sklepach więc tym razem zamiast suszonej dodajcie świeżą a mięso i sos będą znakomite. W przypadku gęsiny ważne jest wcześniejsze moczenie mięsa w solance ( wodzie z solą ) bo mięso kruszeje i jest delikatniesze w smaku.
Składniki na 4 osoby:
2 nogi gęsi około 1- 1 ½ kg
3 łyżki majeranku,
Szklanka świeżej żurawiny,
4 duże, kwaśne jabłka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula
Sól, pieprz
Wykonanie
Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.
Przyprawy (2 łyżki majeranku, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy w misce a następnie dokładnie nacieramy nimi mięso .
Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Uda gęsi przekładamy do dużego naczynia, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczmy jeszcze 1 godz.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z żurawiną, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa i przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy.
Podajemy z kluseczkami dyniowymi, sosem jabłkowo- żurawinowym i kiszoną kapustą
Nigdy nie próbowałam samodzielnie zrobić gęsiny. Czas to zmienić :))
🙂 Czas zmienić bo nie taki diabeł straszny … 😉 Pozdrawiam !