Dawno nie było u mnie naleśników a tak je lubię. Wiem, że najlepszą i ulubioną wersją są naleśniki na słodko ale ja lubię je też wytrawne.
Dzisiaj mam dla Was naleśniki z farszem z cukinii, pieczarek i sera gorgonzola. Gorgonzola jest znakomitym serem bo dodaje potrawom charakteru. Lubię ją dodawać do różnych dań z warzywami i mięsem.
Moje naleśniki zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym i plasterkach sera mozarella. Wyszły znakomite.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka gazowanej wody,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
szczypta soli
Farsz:
1 średnia cukinia,
100 g pieczarek
Sól, pieprz,2 ząbki czosnku,
1cebula,
olej do smażenia
100 g sera gorgonzola,
1 duża kulka sera mozarella
Sos:
150 ml passaty pomidorowej
Ząbek czosnku ,
Łyżeczka suszonego tymianku,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Pieczarki myjemy i kroimy w paski.
Na patelnię dajemy olej, pokrojoną drobno cebulę i czosnek i podsmażamy chwilkę. Dodajemy pokrojone pieczarki, startą cukinię i dusimy około 7 minut. Na koniec gorgonzolę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Przygotowujemy sos. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy passatę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut.
Ser mozarella w kulce kroimy na paski.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu i plasterek mozzarelli, zawijamy. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia, polanym wcześniej łyżką oleju. Na naleśniki nakładamy sos pomidorowy i plasterki sera mozarella. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Świetnie napisane. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.
Naleśniki wyszły pyszne: zrównoważone, aromatyczne, i delikatne, a przy tym oryginalne. Dziękujemy za przepis.
Bardzo się cieszę, że smakowały ! Zapraszam po inne przepisy 🙂