Jeśli właśnie zdałes sobie sprawę, ze święta to przecież już, zaraz, za chwilę, albo przegapiłeś pieczenie piernika staropolskiego, a marzy Ci się świąteczny piernik to nic straconego. Poniższy przepis na tort piernikowy można wykorzystać na ostatnią chwilę. Pieczenie nie jest czasochłonne, a tort piernikowy jest równie smaczny jak tradycyjny piernik. No, to na zakupy i do dzieła!
Składniki:
200 g mąki pszennej,
100 g masła,
3 jajka,
250 ml mleka,
200 g cukru drobnego,
1 1/2 łyżki miodu,
2 łyżki kakao,
2 łyżki przyprawy piernikowej,
2 łyżeczka sody,
konfitura z czarnej porzeczki,
200 g gorzkiej czekolady,
1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Do garnka dajemy masło pokrojone w kostkę, kakao, miód, przyprawę piernikową i podgrzewamy, jak zacznie wrzeć, mieszamy i odstawiamy. Dodajemy mleko i mieszamy wszystko dokładnie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. W misce ubijamy jajka z cukrem na kremową masę. Do mąki dodajemy mieszankę z mlekiem, mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mieszamy wszystko dokładnie.
Masę wlewamy do formy tortowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło.
Gotowe wyjmujemy z formy, studzimy i kroimy na dwie części. Na dolną część smarujemy konfiturę, dość obficie, przekładamy drugim ciastem.
W garnku roztapiamy czekoladę i mleko, mieszamy dokładnie i polewamy ciasto po wierzchu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz