Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i serem kozim. Czyż to nie brzmi smakowicie ?
Zabierałam się do takiego pieczywa od jakiegoś czasu i w końcu udało się upiec wieniec z farszem ze szpinaku i sera koziego. Jest pyszne jako samodzielny chlebek z nadzieniem, aromatyczny i mięciutki.
Na świątecznym stole będzie się prezentować znakomicie i tak też będzie smakować.
Składniki:
1 szklanka mleka,
15 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
łyżeczka płaska soli,
3 szklanki mąki pszennej,
Farsz:
500 szpinaku świeżego,
100 sera koziego,
2 ząbki czosnku,
Starty ser parmezan
Wykonanie
Zaczyn:
1/2 szklanki mleka ciepłego mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier, resztę letniego mleka i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięte ząbki czosnku. Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, dość cienki. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy parmezanem, dodajemy szpinak, na całość i kawałki sera koziego. Zawijamy w rulon. Rulon nacinamy wzdłuż i obracamy dwa powstałe wałki, farszem na wierzchu, formując warkocz.
Zakręcamy w koło i łączymy ciasto.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Ciasto lepiło się strasznie, trzeba było dodać jeszcze szklankę maki. Nie polecam przepisu na ciasto.