Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i serem kozim

Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i serem kozim. Czyż to nie brzmi smakowicie ?
Zabierałam się do takiego pieczywa od jakiegoś czasu i w końcu udało się upiec wieniec z farszem ze szpinaku i sera koziego. Jest pyszne jako samodzielny chlebek z nadzieniem, aromatyczny i  mięciutki. 
Na świątecznym stole będzie się prezentować znakomicie i tak też będzie smakować. 


Składniki:

1 szklanka mleka,
15 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
łyżeczka płaska soli,
3 szklanki mąki pszennej,

Farsz:
500 szpinaku świeżego,
100 sera koziego,
2 ząbki czosnku,
Starty ser parmezan


Wykonanie

Zaczyn: 
1/2 szklanki mleka ciepłego mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier, resztę letniego mleka i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy  około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięte ząbki  czosnku.  Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, dość cienki. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy parmezanem, dodajemy szpinak, na całość i kawałki sera koziego. Zawijamy w rulon. Rulon nacinamy wzdłuż i obracamy dwa powstałe wałki, farszem na wierzchu, formując warkocz. 
Zakręcamy w koło i łączymy ciasto. 
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. 


Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Joanna
    23 grudnia
    Odpowiedz

    Ciasto lepiło się strasznie, trzeba było dodać jeszcze szklankę maki. Nie polecam przepisu na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.