Pieczone w piekarniku frytki z cukinii w przepysznej panierce z mielonych migdałów, parmezanu, bułki tartej i oregano. Delikatnie zaostrzone chilli aby przełamać słodycz cukinii.
Będą idealne jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do mięsa, pieczonego sera, sałatki itp…
Można podać do nich sos z gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i szczypiorku.
Doskonała przekąska dla gości a do tego lampka białego, schłodzonego wina.
Składniki:
2-3 małe cukinie,
1/3 szklanki tartego parmezanu,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/3 łyżeczki chilli w proszku,
1/2 szklanki mielonych migdałów,
1/2 szklanki bułki tartej,
sól,
4 łyżki oliwy,
Wykonanie
Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w słupki średniej grubości. Dajemy do miski, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i zostawiamy chwilę żeby cukinie puściły sok.
W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki na panierkę: bułkę tartą, migdały, parmezan, chilli, oregano.
Wylewamy sok z cukinii. Każdy kawałek cukinii maczamy dokładnie w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni góra, dół z termoobiegiem.
Pieczemy frytki około 15 minut, obracając w międzyczasie i otwieramy drzwiczki od piekarnika aby wypuścić parę.
Zmniejszamy tem. do 150 stopni bez termoobiegu i suszymy jeszcze 10 minut.
Podajemy ciepłe z sosem jogurtowym z czosnkiem, sokiem z cytryny i szczypiorkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz