Doskonała, letnia sałatka na kolację z przyjaciółmi lub z rodziną. Bób ma to do siebie, że jest albo lubiany bez warunkowo albo nienawidzony.
Jest znakomitą przekąską bez żadnych dodatków – prosto z garnka, odcedzony i posolony.
Moja sałatka nie ma zbyt wielu składników ale jest znakomita, letnia, kolorowa i bardzo smaczna.
Składniki:
500 g młodego bobu,
Parę gałązek koperku,
Awokado,
Ser parmezan,
Natka pietruszki,
Pomidorki koktajlowe,
Pieprz, sól,
2 ząbki czosnku,
oliwa extra virgin,
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.
2 ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą aż będzie kremowy.
Awokado obieramy i kroimy w paski. Pomidorki myjemy i kroimy w pół.
Na półmisku układamy bób, awokado, pomidorki i polewamy sosem. Dodajemy ser parmezan stary w szersze paski.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz