Tarta wytrawna to jedno z moich ulubionych dań. Można komponować różne dodatki do niej i zawsze jest to niespodzianka jak będzie smakować.
Dzisiaj bardzo letnia i aromatyczna tarta, z dodatkiem zielonych szparagów, pomidorów i sera koziego. Niby są tylko trzy składniki ale smak jest niezwykły. Ja lubię takie tarty jeszcze ciepłe kiedy krem rozpływa się w ustach a ciasto jest lekko chrupiące.
Zachęcam do zrobienia bo sezon na szparagi powoli dobiega końca.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 jajka,
Szczypta soli,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę zimnej wody
Farsz:
Szparagi zielone – parę sztuk,
200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
2 jajka,
100 g serka koziego,
2 pomidory
Sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
Trochę masła do posmarowania,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
tymianek
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Pomidory myjemy i kroimy na plastry.
Do miski wlewamy jogurt, jajka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy ser kozi, mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, szparagi, pomidory i na koniec posypujemy tymiankiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Świetny, prosty przepis. Tarta jest bardzo efektowna. Zamiast szparagów dodaję cukinię i zawsze wychodzi. Uwaga – przepis mocno czosnkowy. Osobiście redukuje liczbę ząbków do 2.
🙂 To prawda, można dać cukinię i będzie dobra a ilość czosnku jest uzależniona od smaku 🙂 Pozdrawiam !