Pieczona biała kiełbasa na kiszonej kapuście, z dodatkiem majeranku, kminku, liścia laurowego. Może być na wielkanocny stół lub jako danie na obiad.
Nie wiem jak u Was ale w moim domu rodzinnym biała kiełbasa dość późno zagościła na wielkanocnym stole. Nie była tak popularna jak teraz.
Jako dziecko jeździłam czasami z moim tatą do Poznania, do rodziny i tam, jak pamiętam biała kiełbasa była w Wielkanoc od śniadania do obiadu- w różnych wydaniach. Była bardzo dobra.
Teraz na Wielkanoc przygotowuję ją w różnych wersjach i lubimy ją zarówno pieczoną jak też gotowaną do żurku, czy z chrzanem.
Dzisiaj mam dla was propozycję na pieczoną białą kiełbasę, na kiszonej kapuście. Jest aromatyczna, fajnie łączą się smaki kapusty z kiełbasą i podana z pieczonymi ziemniakami jest znakomita na obiad. Ważne jest to aby surowa biała kiełbasa była dobrej jakości wtedy danie będzie znakomite.
Składniki:
4-6 białych surowych kiełbas,
2 łyżki majeranku,
1kg kiszonej kapusty
Łyżeczka kminku,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wykonanie
Kiełbasę surową nacieramy czosnkiem wymieszanym z olejem.
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do półmiska, gdzie będziemy piec. Dodajemy do kapusty, kminek, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kiełbaski i przykrywamy folią.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy kiełbaski w kapuście około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 25-30 minut . W trakcie pieczenia podlewamy kiełbaski sosem z pieczenia
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podaję z pieczonymi w mundurkach ziemniaczkami i z chrzanem.
Witaj Breniu,
zrobiło się w końcu chłodno (chociaż zimą nazwać tego nie można 😉 ) i wzięły nas smaki na coś treściwego na kapuście. Zawsze robiłam żeberka, teraz wybór padł na „surową białą” i dziś w poszukiwaniu przepisu, znów trafiłam do Ciebie 🙂
Wybieram właśnie tą wersję, bo jest błyskawiczna i ma dodatki w naszych klimatach smakowych, a mając w pamięci smaki z wizyty u Was w Wa-wie ładnych kilka lat temu (i moje pierwsze spotkanie z pieczoną kaczką, którą od wtedy z powodzeniem odtwarzam 😉 ) wiem, że i tutaj będzie smacznie !!!
Pozdrawiamy serdecznie z Krakowa
Witaj Kochana 🙂 Cieszę się, że wracasz do mnie a propos przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie z Warszawy !!
Witam serdecznie. Muszę powiedzieć że kiełbaska w kiszonej kapuście którą niedawno wyciągnęłam z piekarnika i nie było silnych musiałam spróbować stwierdzam niebo w gębie sztos przepyszna. Na stole świątecznym stawiam koło siebie . Dziękuję za przepis i życzę Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych
🙂 Dziękuję !