Jak nastaje tzw. przednówek, to korzystam z warzyw, które są dostępne i są to najczęściej: buraczki, marchew, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki itp. Można z nich robić naprawdę pyszne sałatki, zupy, potrawy jednogarnkowe.
Wiosna za chwilę więc staram się jadać jak najwięcej warzyw, sałatek bo są lekkie i łatwostrawne. Od miesiąca chodzę też regularnie na zajęcia fitness bo bieganie o poranku jak jest ciemno, nie jest miłe. Wrócę do biegania jak tylko poranki będą jasne.
Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń sałatkowych czyli buraczki z serem kozim, do tego orzechy, roszponka i tym razem dodałam plasterki mango. Piękna, kolorowa, lekka i bardzo smaczna sałatka. Aż oczy się do niej śmieją a cóż dopiero podniebienie.
Składniki
Roszponka,
Ser miękki kozi do sałatek,
Garść orzechów włoskich,
2 większe buraczki pieczone,
Mango,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Owoce granatu
Sos,
Łyżeczka miodu,
Oliwa,
Sok z jednej cytryny,
Szczypta chilli w proszku
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z tymiankiem, czosnkiem, polane oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Roszponkę myjemy i suszymy.
Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Orzechy włoskie prażymy na patelni.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Z plasterków buraka robimy saszetkę i wkładamy tam ser kozi.
W płaskiej misce/talerzu układamy roszponkę, na to dajemy saszetki z buraka i sera i układamy na przemian z plasterkami mango.
Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i owocami granatu.
Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy sosem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz