Doskonałe ciasto marchewkowe z mąki migdałowej, z dodatkiem domowej konfitury z czarnej porzeczki i jogurtu greckiego. Jest puszyste, mokre a konfitura i jogurt naturalny dodały mu wyjątkowego, delikatnie kwaskowatego smaku. Jak to określiły moje koleżanki w pracy, które jadły to ciasto „ doskonałe, idealne, wyjątkowe”.
Zachęcam do zrobienia takiego ciasta bo robi się je szybko a smakuje wybornie.
Składniki na formę 25 cm
200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
5 jajek,
2 drobno starte marchewki,
100g cukru brązowego,
2łyżki miodu,
2 łyżeczki cynamonu,
Garść orzechów włoskich ,
Łyżeczka sody,
Konfitura z czarnej porzeczki,
200 g gęstego jogurtu greckiego,
1 mały cukier waniliowy
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Żółtka ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Następnie dodajemy startą marchew, mąkę migdałową, sodę, miód, cynamon i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy marchewkowej. Mieszamy delikatnie aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.
Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.
Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy konfiturą a na koniec jogurtem i układamy orzechy. .
Ciasto wyszło obłędnie pyszne. Zrobiłam wersję bez cukru i miodu tylko dodałam erytrol. Bałam się że marchewkowe bez tluszczu( nawet make migdalowa miałam odtluszczona) nie będzie smaczne, ale wyszło jeszcze lepsze niż tradycyjne. Dziękuję za przepis ❤️
🙂 Pozdrawiam !