Pyszny, puszysty omlet z podsmażonymi pieczarkami i serem mozarella to moja propozycja na bardzo pożywne śniadanie lub ciepłą kolację. Nie trzeba do niego chleba bo wystarczy sałatka i mamy pełnowartościowe danie
Teraz jak poranki są chłodne lub jak wracamy z pracy dobrze jest zjeść coś ciepłego taki omlet będzie idealnym daniem. Robi się go szybko, ważne jest tylko to aby jajka były dobre, od kur z wolnego wybiegu. Ja mam takie dobre źródło i moje dania z jajkami są pyszne.
Składniki na duża patelnię:
5 jajek,
1 mała cebula,
Szczypior,
100 g pieczarek,
3 łyżki mleka,
Parę listków świeżego tymianku,
3 łyżki startego sera mozarella,
Sól, pieprz,
Masła klarowane
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.
W misce ubijamy jajka i dodajemy mleko. Patelnię nagrzewamy z masłem i wlewamy roztrzepane jajka, następnie dodajemy podsmażone pieczarki, listki tymianku i ser mozarella. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami.
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.
Podajemy z sałatką i posypujemy szczypiorkiem.
I to jest pomysł na sobotnie śniadanie
🙂 bardzo dobry pomysł 🙂
świetny przepis