Focaccia czyli pyszny, aromatyczny włoski chleb z mąki, wody, drożdży i różnych dodatków. Wybornie smakuje z dodatkiem oliwy z oliwek extra virgin, ziół i soli.
Włosi podjadają ją zarówno samą, polewając oliwą jak też jako chlebek z dodatkiem szynki, sera, pomidorów.
Moja focaccia jest z dodatkiem oliwek, które przywiozłam z Toskanii, oliwy, i ziół. Jest aromatyczna, puszysta i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Składniki:
600 g mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży,
1 ½ szklanki letniej wody,
4 łyżki oliwy z oliwek,
Oliwa do skropienia focacci,
gruboziarnista sól,
oliwki,
suszone zioła : tymianek, oregano
Wykonanie
W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie i wlewamy do środka rozpuszczone drożdże. Dodajemy sól, zioła i oliwę. Wyrabiamy natłuszczonymi dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, na desce posypanej mąką.
Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokątny placek. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ½ godziny. Nagrzewamy piekarnik do 220°C.
Następnie nakładamy na ciasto kawałki oliwek, posypujemy grubą solą, ziołami i skrapiamy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz