Idealny, bardzo aromatyczny kurczak, upieczony na kiszonej kapuście z dodatkiem świeżej żurawiny, jabłek i cebuli.
W sklepach pojawiają się już kurczaki, które są trochę inaczej hodowane co powoduje, że mięso takiego kurczaka jest zdecydowanie lepsze. Jak planuję zrobić na obiad danie z kurczakiem to wybieram właśnie takiego.
To danie ma duży walor bo wszystkie składniki pieką się w jednym garnku. Wcześniej wypłukałam kapustę aby nie była zbyt kwaśna. Kapustę kiszoną sama kiszę, w słoiku, w mniejszych porcjach i robię to dość często bo taka domowa kapusta znika u mnie bardzo szybko. Następnie dodałam do niej świeżą żurawinę, cebulę pokrojoną w piórka, doprawiłam i na to wyłożyłam doprawionego wcześniej kurczaka. Na kurczaka dałam plasterki masła bo wtedy mięso jest bardzo soczyste. Wszystko piekłam dość długo w niższej temperaturze. Na koniec dodałam kawałki jabłek, dość słodkich aby złagodzić kwaśność kapusty i żurawiny.
Jeśli planujecie już dania na świąteczny stół, to polecam takiego właśnie kurczaka, do którego idealne będą pieczone ziemniaczki. Kurczak idealnie przechodzi aromatem wszystkich składników a kapusta z kolei nabiera fajnego smaku z kurczaka. Smaki się dopełniają znakomicie .
Składniki:
Kurczak zagrodowy – około 1 ½ kg,
1kg kiszonej kapusty
1 duża cebula,
150 g świeżej żurawiny,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki masła,
4 jabłka,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, majeranek,
Wykonanie
Kurczaka myjemy i dokładnie suszymy. Następnie nacieramy solą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem. Posypujemy również świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, sól, pieprz, sos sojowy, cebulę pokrojoną piórka, świeżą żurawinę i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kurczaka, nakładamy na kurczaka plasterki masła, przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 2 godz.
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki . Do miski, dajemy jabłka, ½ łyżeczki łyżki majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa po 2 godzinach pieczenia, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz