Sezon letni aż się prosi o eksperymentowanie z ciastami pełnymi owoców. Jednocześnie dobrze, gdy ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, w końcu zamiast siedzieć w kuchni lepiej jest spędzać ciepłe dni na słońcu.
To pyszne ciasto z jogurtowe z malinami robi się banalnie szybko i łatwo – i idealnie sprawdzi się na piknik na świeżym powietrzu. Wypróbujcie 🙂
Składniki:
4 jajka,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki prawdziwego cukru waniliowego,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
2 ½ szklanki mąki,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
500g malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.
Blachę tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato maliny i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40-45 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Proszę o podanie wymiaru tortownicy
średnica 24cm