Kremowa pyszna zupa chrzanowa z dodatkiem podsmażanych plasterków białej kiełbasy i gotowanym jajkiem to fajny zamiennik na zupę wielkanocną.
Przygotowałam ją na bazie białych warzyw z dodatkiem bulionu warzywnego i najważniejszego składnika czyli chrzanu. Do takiej zupy dobre są podsmażane plasterki kiełbasy i jajko.
Jeśli lubicie zupy kremy i chcecie zaskoczyć rodzinę nową świąteczną zupą, to ta będzie idealna.
Składniki:
1 dość duży korzeń pietruszki,
1 por – biała część
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
2 łyżki masła,
5 łyżek chrzanu,
Bulion warzywny,
sól i pieprz,
biała kiełbasa,
jajka
Wykonanie:
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie robimy z ziemniakami.
Por, ząbek czosnku kroimy i podsmażamy na maśle . Dodajemy kawałki pietruszki, ziemniaki – dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, mieszając cały czas.
Następnie zalewamy bulionem ( po trochę aby krem nie był za rzadki) i gotujemy około 25 minut.
Następnie dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy. Zagotowujemy .
Jeśli zupa jest za gęsta należy dodać trochę bulionu.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy. Jajka gotujemy na twardo.
Podajemy zupę kiełbasą i jajkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz