Na temat serników napisałam już bardzo dużo bo lubimy je w różnych wydaniach i smakach.
Na moim świątecznym stole zawsze jest sernik więc i w tym roku będzie.
Ten dzisiejszy jest w świątecznym klimacie bo ma smak piernika, jest czekolada, konfitura wiśniowa a na wierzchu są pomarańcze.
Cóż tu dużo pisać. Trzeba zrobić bo jest pyszny.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego,
6 średnich jajek,
Szklanka cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
300 g serka mascarpone,
Spód:
1 szklanka płatków owsianych,
Garść orzechów włoskich,
½ kostki masła,
150 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru,
Na wierzch sernika:
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej,
Słoik – 200 ml konfitury z wiśni
1 pomarańcza
Wykonanie
Przygotowujemy spód do sernika. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier poza obręcz. To zabezpieczy wylewanie się sera z formy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy.
Płatki owsiane, masło, cukier, orzechy, rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę dajemy do malaksera i mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy ser zmielony, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy ser mascarpone, mąkę, przyprawę do piernika i mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Tak przygotowaną masę serową wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz.
Wyłączamy piekarnik i studzimy ½ godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy.
Czekolady ( gorzką i mleczną) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy.
Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy konfiturę wiśniową a następnie wylewamy czekoladę.
Sernik studzimy co najmniej 3 godziny w lodówce – najlepiej całą noc.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz