Przepis na te pyszne krewetki dostałam z warsztatów, z Mateuszem Gesslerem i winem Jacob’s Creek .
Lubię dostawać zaproszenia na warsztaty bo to daje możliwość poznania ciekawych ludzi, wspaniałych Szefów Kuchni no i nauczyć się czegoś nowego i fajnych przepisów.
Takie były warsztaty z Mateuszem Gesslerem. Przekazał nam sporo informacji na temat tego jakie wino do różnych potraw podać a potem gotowaliśmy wspaniałości.
Ja, wraz z innymi Blogerkami przygotowywałam krewetki. W takcie gotowania miałyśmy wsparcie Szefów Kuchni, podpowiadali co i jak robić …
Krewetki w tym wydaniu wyszły wyjątkowo pyszne. Co prawda trochę za długo je smażyłyśmy – jak ocenił Mateusz Gessler 😉 ale były rewelacyjne. Do tego popijałyśmy białe wino – ja Sauvignon Blanc – wyśmienite.
Moje krewetki zrobiłam w zasadzie tak samo, z tym, ze zamiast masła klarowanego dodałam oliwę i zamiast natki pietruszki świeżą kolendrę. No i oczywiście smażyłam krócej, co bardzo się opłaciło bo krewetki były wyśmienite. Nie wysuszone, mięsiste a sos, z tego przepisu dodał wyjątkowego smaku.
Składniki:
600 g krewetek świeżych,
100 ml białego wina,
5 ząbków czosnku,
2 limonki,
Papryczka chilli,
Oliwa do smażenia,
50 g masła
1 łyżka miodu
Świeże liście kolendry,
szczypta soli, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.
W misce mieszamy wino, posiekany czosnek, sok z 1 limonki, pokrojone w plasterki chili oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 2 godziny.
Przed smażeniem dokładnie czyścimy krewetki z marynaty i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na mocnym ogniu około 4 min. Wyjmujemy delikatnie krewetki na talerz.
Następnie dodajemy na patelnię, gdzie smażyły się krewetki czosnek i chili z marynaty, smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy marynatę i dusimy jeszcze przez minutę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy sos aż masło się rozpuści i zagęści sos.
Krewetki wykładamy na talerz/miskę, posypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.
Najlepiej smakują serwowane z Sauvignon Blanc.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz