Jesienna tarta z cukinią, papryką, serem feta w aromacie tymiankowym

Jesień, czy tego chcemy czy nie wkroczyła do naszych domów oraz za okna 🙂 Ja, choć najbardziej lubię wiosnę, lato – kiedy wszystko rozkwita, dojrzewa, również jesień darzę pewnym sentymentem. Piękne, kolorowe drzewa, dary jesieni, ostatki pysznych polskich owoców i warzyw.. Tak, lubię to. 🙂

Ta tarta jest właśnie takim bogactwem jesieni, z cukinią, papryką, pachnąca tymiankiem. Jej kolory odzwierciedlają te za oknami, w lasach, na łąkach. Polecam ją wam gorąco 🙂

dsc_0440

Składniki na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

3 łyżki wody,

Farsz:

Cukinia – u mnie mała żółta,

Papryka czerwona,

1 papryczka chilli,

Ser feta – około 150 g,

Śmietana – 300 ml,

2 łyżki mąki ryżowej,

2 jajka,

Sól, pieprz,

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła,

1-2 małe pomidory

tymianek

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Myjemy cukinie i kroimy w paski. Podobnie robimy z papryką i papryczką chilli – kroimy w paski.

W misce mieszamy śmietanę z solą, pieprzem, tymiankiem – dodajemy jajka i widelcem ubijamy. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta, wyciśnięty czosnek, mąkę ryżową, chilli   i mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy masę śmietanową. Na to układamy na przemian plastry cukinii i papryki – doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem . Ja dałam jeszcze plastry pomidora.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej na 200 stopni . Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut .

 dsc_0442 dsc_0430

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Malgosia
    24 września
    Odpowiedz

    Ta tarta – dokładnie ta, na fotografii- była u mnie w domu, na małym przyjęciu z okazji powitania jesieni! Wszyscy zachwyceni, nawet Andrzej, dla którego potrawy bez mięsa dotąd nie istniały! Fajna! Będziemy powtarzać choć nie wiem, czy wyjdzie tak samo smakowicie. Dziekuje!

  2. Brenia
    25 września
    Odpowiedz

    🙂 cieszę się, że smakowała ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.