Dawno już nie robiłam krupniku, zatęskniłam więc nieco za jego smakiem. Jest to zdrowa, bardzo sycąca zupa.
Zrobiłam ją z kaszą jaglaną, a doo tego skwareczki boczku – w takim zestawie zupa powinna posmakować każdemu. Nawet moja córka, która za krupnikiem nie przepada, zjadła go ze smakiem.
Składniki na 6 osób
3 litry wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
Mały kawałek selera,
1 por,
¾ szklanki kaszy jaglanej,
6-8 plastrów boczku gotowanego,
Natka pietruszki
Sól, łyżka przyprawy maggi,
Wykonanie
Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora.
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie a następnie sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do warzyw i gotujemy jeszcze 20 minut – mieszając od czasu do czasu.
Boczek kroimy w kostkę – średniej wielkości i smażymy na patelni- nie za długo ze 3- 4 minuty, dodajemy do krupniku i zagotowujemy.
Doprawiamy solą, przyprawą maggi i posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki.
pięknie podana 🙂 pyszna zupa 🙂
Też bardzo lubię zupy. Zrobię w najbliższym czasie.