Lubicie pasty do chleba? Ja jestem ich wielką miłośniczką. Robię je z różnych składników ale najważniejsze, że są robione z dobrych składników, w domu i wiem co do nich daję. Moje ulubione, to pasty z ryb oraz z warzyw.
Dzisiaj mam pastę ze świeżego łososia z warzywami. Jest pyszna, lekko pikantna – idealna do domowego, żytniego chleba na zakwasie. Wszystkie składniki dusiłam na patelni a następnie zblendowałam. Taką pastę możecie zrobić z reszek łososia, który czasami zostaje po obiedzie lub tak jak ja kupiłam mały kawałek w Lidlu ( mają tam takie fajne, małe kawałki). Dodatkiem do kanapki z taka pastą mogą być kapary lub szczypior.
Dzisiaj mam taką kanapkę w pracy. 🙂
Wiem, że w sklepach jest dużo różnych past do chleba ale zachęcam Was do robienia samodzielnie w domu. Nie wymaga to specjalnych umiejętności i nie jest trudne do przygotowania. Możecie je sobie komponować z różnymi, ulubionymi składnikami.
Składniki:
Kawałek świeżego filetu z łososia – około 300g
½ dużej papryki lub jedna mała,
Mała cukinia,
1 mała papryczka chilli,
1 mała cebulka szalotka,
3 ząbki czosnku,
Sok z 1 limonki,
2 łyżki majonezu ,
Sól, pieprz,
Kapary, szczypior
Oliwa
Wykonanie
Łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze, około 3 kawałki. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy na paski. Podobnie robimy z cukinią, myjemy i kroimy w paski. Chilli również myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paski.
Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, pokrojony w paski czosnek, warzywa i kawałki łososia, dusimy na małym ogniu razem, pod przykryciem około 10 – 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa i odwracamy łososia na drugą stronę – doprawiamy solą i pieprzem. Pilnujemy aby warzywa i łosoś nie przepaliły się. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Wystudzone warzywa z łososiem przekładamy do blendera, dodajemy majonez i sok z limonki i blendujemy wszystko. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.
Lubię takie pasty 🙂
Uwielbiam takie pasty do chleba i często sama robię . Wykorzystam w najbliższym czasie.
Zachęcam do zrobienia, jest pyszna 🙂