Jeśli nie macie czasu na pierniki, pierniczki i inne czasochłonne ciasta, jest to przepis dla was. Wyrobienie kruchego ciasta zajmuje chwilę czasu, a babeczki z choinką pysznie pachnące orzachami i wanilią rozbudzą świąteczne klimaty w waszym domu. Do farszu można też dodać suszonej żurawiny lub rodzynek, by był jeszcze bardziej aromatyczny.
Składniki na około 30 sztuk babeczek
30 dag mąki,
200 g masła,
3 żółtka,
1 całe jajko,
10 dag cukru pudru,
¾ szklanki orzechów włoskich – rozdrobnionych,
200 g twarogu,
2 żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
Około ½ szklanki śmietany 18 %
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, jajko, cukier i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na około 40 minut.
W misce mieszamy na jednolitą masę – twaróg z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żółtkami.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, z tym , że jedna musi być większa ( do foremek ) a druga mniejsza na choinki. Ciasto do foremek wałkujemy na grubość około 5-6 mm; foremki na babeczki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do foremek. Drugie ciasto też wałkujemy ale trochę cieniej i wykrawamy z niego choinki. Następnie dajemy do foremek babeczkowych po 1-2 łyżeczki masy serowej i trochę rozdrobnionych orzechów włoskich. Każdą babeczkę przykrywamy choinką i pieczemy około 25 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz