Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie rybne święta. U mnie w domu poza karpiem, pojawia się łosoś i śledzie w wielu postaciach. Dzisiaj mam propozycję na podanie śledzi na pikantnie, z papryczką chilli, papryką marynowaną, wszystko w sosie pomidorowym. Takie śledzie postoją w lodówce kilka dni, możecie je więc przygotować wcześniej i podać gotowe na świąteczny stół.
Składniki:
3-4 śledzie z bazy śledziowej (przepis)
1 papryczka chilli świeża
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 cebulka szalotka
3 papryki marynowane
sok z połowy cytryny
pieprz, sól
Wykonanie:
Przygotowane wcześniej śledzie kroimy na mniejsze kawałki np. w paski. Cebulkę kroimy w talarki i lekko solimy, odstawiamy by zmiękła. Papryczkę chili myjemy i kroimy w paseczki nie wyjmując pestek.
Do miski dajemy sos pomidorowy, ketchup, pokrojoną papryczkę chilli i doprawiamy lekko solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo śledzie są dosyć słone. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę i dodajemy do sosu pomidorowego, wszystko mieszamy. Cebulkę odcedzamy z wody jeśli puściła sok i dodajemy do sosu.
Na koniec dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy wszystko razem i przekładamy do słoika. Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz