Mamy grudzień więc ostatni moment na to aby zamieszać ciasto na tradycyjny, staropolski piernik. Ciasto powinno być zamieszane 3 – 4 tygodnie wcześniej i dojrzewać w zimnym miejscu, w szklanym, glinianym lub emaliowanym naczyniu. Jeśli myślicie, że to jest jakaś trudna i wymagająca specjalnych umiejętności czynność to się mylicie. Trzeba wymieszać i trochę powyrabiać ciasto ze wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce.
Jak będziecie to robić na poczujecie przez chwilę zapach świąt bo taki aromat się unosi po domu w trakcie przygotowywania, że miło się robi.
Mamy 3 tygodnie do Świąt więc to ostatni moment na nastawienie takiego piernika. Działajcie…
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
500 g miodu,
250 g masła,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
3 łyżeczki sosy oczyszczonej,
¾ szklanki mleka,
2 torebki przyprawy korzennej,
Szczypta soli
Wykonanie
Miód, masło i cukier wkładamy do garnka i mieszając dość często, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, sól, jajka, przyprawę korzenną i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Sodę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką około 10 minut. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia ( szklanego, glinianego, emaliowanego), przykrywamy ścierką i przechowujemy w lodówce. Na 4 dni przed Świętami będziemy piec piernik. Ciąg dalszy przepisu pojawi się przed świętami 🙂 znajdziecie go TUTAJ
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz