Elegancki, waniliowy i pyszny sernik z kawałkami gorzkiej czekolady z dodatkiem borówki amerykańskiej ( mogą być inne owoce). Jest kremowy, czuć smak wanilii i kawałki czekolady.
Sernik zawsze jest doskonałym ciastem do weekendowej i nie tylko kawy. U mnie to ukochane ciasto więc gości często na stole.
Ten przypadnie Wam do smaku więc zachęcam do zrobienia.
Składniki
1kg twarogu z wiaderka,
6 jajek,
3/4 szklanki drobnego cukru,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
100 ml śmietanki 36 %,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii,
Dodatki:
Borówka amerykańska,
150 ml kwaśnej śmietany 18 %
Płaska łyżka cukru pudru
Wykonanie
Czekoladę kroimy na małe kawałki.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy po 1 jajku i po każdym miksujemy na wolnych obrotach około 30 sekund. Następnie dodajemy śmietankę, pokrojoną czekoladę, ziarenka wanilii i mieszamy całość łyżką do połączenia składników.
Na dno formy na tort ( otwieraną) dajemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz wykładając papier na zewnątrz. Przelewamy do formy masę serową.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy 15 minut; następnie zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze 60 min – sernik lekko się zarumieni.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na ok 20 min, aby ostygł w piekarniku. Dopiero teraz lekko uchylamy piekarnik i studzimy nadal ok 20min.
Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch sernika. Dodajemy borówki amerykańskie. Gotowe
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz