Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek z grzankami

Sezon dyniowy uważam za otwarty. Na inaugurację sezonu mam pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni Hokkaido i jabłek. Do tego dodałam jeszcze imbir i szczyptę chilli. Ilość chilli jest zależna od tego jak pikantną zupę lubimy. Jabłka dodały zupie lekkiej kwasowości i delikatności. Grzanki z domowego chleba, podsmażone na oliwie z czosnkiem i tymiankiem dopełniają smak zupy. Doskonała, aromatyczna i lekko rozgrzewająca  zupa na jesienne obiady.

Składniki na 4-6 porcji:

1 kg dyni Hokkaido,

2 duże ziemniaki,

3- 4  jabłka,

1  cebula,

2 ząbki czosnku,

Szczypta lub więcej chili,

Wywar z warzyw,

½ cm korzeń imbiru,

Grzanki z chleba

Wykonanie

Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia dyni. Dynię myjemy,  kroimy  na mniejsze kawałki,  układamy  na blaszce i zapiekamy przez około 30 min w temperaturze 200 stopni. Gotową obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.

Do garnka kroimy  cebulę, czosnek i podsmażamy na  oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, jabłka, stary imbir. Podsmażamy  wszystko około 5 minut ( mieszając dość często).  Dodajemy  bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i miksujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta ( jak typowy krem) więc należy dodać trochę bulionu.

Grzanki . Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z wyciśnięty ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki tymianku.

Zupę podajemy z grzankami.

komentarze 2

  1. Wrzesień 5
    Odpowiedz

    Bardzo lubię krem z dyni, ale jeszcze nie próbowałem wersji z jabłkami. Chętnie spróbuję!

  2. Brenia
    Wrzesień 18
    Odpowiedz

    Koniecznie proszę spóbować ! Lekka,kremowa doskonała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *