Wiosenna kanapka z pieczoną dynią, papryką i jajkiem

Przygotowywanie kanapek to najczęściej pytanie co dać do tej kanapki żeby była smaczna i nasyciła ?

Teraz kiedy mamy końcówkę zimy czyli tzw. przednówek trudno o świeże i dobre pomidory, ogórki i inne dodatki do kanapek. Proponuję sięgnąć do warzyw typu dynia, papryka, cukina… itd. Są dostępne w sklepach i będą dobrym dodatkiem do kanapki czy sałatki.

Moja dzisiejsza propozycja na kanapkę jest co prawda trochę czasochłonna ale już kiedyś wam pisałam, że zdrowe i dobre odżywanie wymaga chwili na przygotowanie. Tym razem trzeba wcześniej upiec dynię (dynia w tym wydaniu wyszła lekko pikantna i aromatyczna z dodatkiem cząbru) i paprykę – najlepiej zrobić to w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub blasze. Ja upiekłam wieczorem i miałam gotowe na rano do kanapki. Jajka też można ugotować wieczorem i rano będą tylko do pokrojenia w plasterki. Reszta to już tylko chwila – wymyć listki szpinaku, wymieszać sos , pokroić cebulkę.

Wyszła pyszna, zdrowa i bardzo syta kanapka do pracy lub na uczelnię.

 DSC_0708

Składniki na 2 duże kanapki

Kawałek dyni- około 400g,

1 papryka czerwona,

2 jajka,

Parę listków szpinaku lub sałaty,

1 cebula szalotka,

Sól, pieprz,

Szczypta papryczki chilli w proszku,

Łyżeczka suszonego cząbru,

Sos – łyżka majonezu i łyżeczka pikantnego ketchupu

Kromki chleba – najlepiej domowego

Wykonanie

Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . Następnie układamy w większym naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i  posypujemy solą, cząbrem, papryczką  chilli  – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy, układamy razem z dynią w naczyniu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy paprykę ścierką i zostawiamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy z niej skórę i kroimy na paski .

Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

Liście szpinaku myjemy i suszymy. Cebulę kroimy w talarki. W misce mieszamy majonez z ketchupem.

Chleb kroimy na kromki. Na jednej połówce układamy szpinak, następnie kawałki dyni, papryki, doprawiamy solą, pieprzem, na to dajemy cebulę, plasterki jajka, ponownie doprawiamy solą i pieprzem, na koniec sos. Przekładamy drugą kromką.

DSC_0706 DSC_0692

komentarze 2

  1. Zofia
    Marzec 2
    Odpowiedz

    Bardzo lubię kanapki , takich jeszcze nie jadłam. W najbliższym czasie muszę wypróbować.

  2. Brenia
    Marzec 2
    Odpowiedz

    Zachęcam, jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *