Tort Canelloni

Jeśli chcecie zaskoczyć gości lub rodzinę wyjątkowym daniem to proponuję przygotować tort ale bynajmniej nie słodki lecz z makaronu canelloni z farszem mięsno-cukiniowym.

Jest to tort, który smakuje wybornie ale też wygląda wyjątkowo.

Ważne w przygotowaniu takiego tortu jest podgotowanie makaronu tak aby nie był zbyt miękki lecz lekko tylko ugotowany i skropienie go olejem aby się nie skleił. Ponadto dodajemy sos beszamelowy, który wleje się pomiędzy rurki i doda miękkości makaronowi.

Całość zapiekamy w tortownicy i mamy pyszny, wytrawny tort.

Taki tort można zrobić na imieniny lub urodziny bo przecież nie wszyscy lubią słodkości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Opakowanie makaronu rurki – typu canelloni

Farsz: 

700 g mięsa mielonego indyka,

 Karton sosu pomidorowego (typu passata),

1 mała cukinia,

Łyżeczka suszonego oregano,

1 mała cebula,

Sól

Pieprz

2 ząbki czosnku

Oliwa,

300 g sera mozarella,

Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą cukinię i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.

Makaron canelloni gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu jak zacznie wrzeć, mieszając delikatnie aby rurki nie skleiły się. Lekko podgotowany odcedzamy i skrapiamy olejem aby rurki wysychając nie skleiły się i studzimy.

Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.

Rurki canelloni kroimy na dwie części i do każdej dajemy farsz mięsny. Układamy na stojąco w tortownicy. Tak robimy aż cała tortownica zapełni się rurkami z farszem.

Przygotowujemy sos beszamelowy.

W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę podsmażamy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

Gotowy sos wylewamy na tort z canelloni, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 – 40 minut.

Ser mozarella ścieramy na grubych oczkach.

Po 30- 40 minutach wyjmujemy tort, posypujemy całość serem mozarella i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi i zarumieni – bez przykrycia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *