Tarta z pieczarkami, pomidorkami i z serem gorgonzola

Tarta jest rewelacyjnym daniem na różne okazje i imprezy. Można ją przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem ale równie dobra jest na zimno. Farsz może być bardzo różny i urozmaicony : pieczarki, brokuły, cukinia, pomidorki….. co tam lubimy. Do tego np. ser gorgonzola, czy feta, zioła i mamy pyszne przekąskę dla gości.

 DSC_4545

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 ½ szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody

Farsz:

1 mały brokuł,

150 g pieczarek,

Około 20 małych pomidorków koktajlowych,

Ser gorgonzola,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku

 1 cebula,

10 dag sera mozarella,

1 łyżka masła,

tymianek

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 3 min, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, czosnek pokrojony w plasterki, pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy  około 5 minut.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy brokuły podzielone na małe cząstki, pieczarki, pomidorki pokrojone w kawałki, dokładamy na to rozkruszony ser gorgonzola, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem na koniec posypujemy serem mozarella.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.

 DSC_45544

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.