Tarta z czekoladą, kremem śmietanowym i ciepłymi malinami

Jeśli chcecie sobie osłodzić te zimowe i szare dni to ta tarta będzie idealna.

Ma wszystko co lubimy: czekoladę, maliny, krem śmietanowy i pyszne kruche, maślane ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (na dużą formę)

3 żółtka

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru,

1/2 kostki masła

1 łyżka mleka,

250 g gorzkiej czekolady,

Słoiczek dżemu malinowego,

Maliny świeże lub mrożone,

Łyżka miodu

Krem  śmietanowy:

250 ml  śmietanki kremówki(30%)

2  łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały),

200 g serka mascarpone,

pestki granatu do dekoracji

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.  Formę na tartę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Wyjmujemy i studzimy.

Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na  sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubijamy śmietanę. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy dokładnie.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Na ostudzone ciasto  dajemy czekoladę, na to dajemy dżem malinowy  i na dżem wykładamy krem śmietanowy. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Maliny gotujemy z miodem i podajemy do tarty

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

komentarze 2

  1. Brenia
    Luty 1
    Odpowiedz

    🙂 tak, pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *