Śledzie w sosie pomidorowo – paprykowym z rodzynkami

Śledzie na świątecznym stole to podstawa. Zostało nie cały tydzień do świąt więc można spokojnie zrobić już śledzie, zapakować w słoik i przechować do świąt w lodówce. Dzisiaj propozycja na śledzie w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem rodzynek. Do sosu pomidorowego dodałam trochę ostrej papryki z Węgier, pasty, co dodało pikanterii sosowi i śledziom. Rodzynki, lekko słodkawe łagodzą ten pikantny smak i wyszły doskonałe śledzie.

Składniki:

1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)

4 łyżki octu

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

1/3 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika,

3 łyżki pasty – ostrej papryki

10 łyżek oleju rzepakowego,

90 g rodzynek,

2 cebule

3 ziarenka ziela ang.

3 liście laurowe

Wykonanie:

Śledzie moczymy w mleku około godziny, następnie płuczemy w wodzie i suszymy. Wymoczone filety kroimy w paski, dajemy do miski i zalewamy octem – mieszamy.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut i odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy na nim cebulę około 10 minut. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy i pastę z papryki. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy rodzynki i zagotowujemy razem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do słoiczka, przekładając je wystudzonym sosem.

komentarze 2

  1. Grudzień 20
    Odpowiedz

    świetne, byle tylko śledzie kupić niezbyt słone, co jest coraz trudniej nabyć

  2. Brenia
    Grudzień 20
    Odpowiedz

    to prawda, ale trzeba moczyć w mleku to wtedy soli będzie mniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *