Sernik z zieloną herbatą z kiwi i limonką

Inspiracją do tego, zielonego sernika były warsztaty kuchni japońskiej, na których byłam na zaproszenie Kuchni + . Przygotowywaliśmy wtedy ciasto z białą czekoladą i zieloną herbatą – greene. Zakupiłam kiedyś w kuchniach świata japońską sproszkowaną zieloną herbatę (Matcha) i postanowiłam zrobić zielony sernik.

Do masy serowej dodałam też białą czekoladę, serek mascarpone i wyszedł pyszny, zielony sernik.

Dodatkowo zrobiłam krem z serka mascarpone i białej czekolady, którym posmarowałam sernik. Rewelacyjnymi dodatkami do takiego sernika okazały się limonka i kiwi. Limonkę należy wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć bo kroimy ją w plasterki ze skórką.

Pyszny, zielony, wiosenny sernik – może na Wielkanocny stół?

DSC_0083

DSC_0091

Składniki

Ciasteczkowy spód:

Opakowanie ciastek, pierniczków,

15 dag masła

Masa serowa:

1kg twarogu zmielonego

1  szklanka cukru

6 jajek,

opakowania ( 250 g) serka mascarpone,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

50g  białej czekolady,

1 kiwi,

1 limonka,

3 łyżki zielonej herbaty w proszku – Matcha

Polewa

150 g białej czekolady,

Opakowanie serka mascarpone – 250 g

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód dajemy do blendera, rozdrabniamy i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Białą czekoladę roztapiamy ( w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce), studzimy.

Do miski dajemy ser zmielony, cukier, ser mascarpone  i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę . Na koniec dodajemy mąkę i herbatę – mieszamy masę serową mikserem na małych obrotach.

Taką masę serową wlewamy do blachy z ciasteczkami i wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½  godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy kolejne ½ godz. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy .

Białą czekoladę roztapiamy na parze lub w kuchence mikrofalowej. Następnie studzimy i ucieramy z serkiem mascarpone. Takim kremem smarujemy sernik. Odstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Na koniec  wykładamy na sernik owoce – w moim przypadku były to plasterki kiwi i limonki.

  DSC_0081 DSC_0097

komentarze 4

  1. Marzec 15
    Odpowiedz

    Pysznie zielonawy sernik!
    W sam raz na zaklinanie wiosny!
    A herbate macha musze wreszcie kupic…
    🙂

    • Brenia
      Marzec 15
      Odpowiedz

      Koniecznie zrób to smak będzie znany 🙂

  2. Marzec 16
    Odpowiedz

    Fenomenalnie wygląda taki zieloniutki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *