Sernik ‚stracciatella’

Przepisów na serniki na blogu jest sporo. Nie da się więc ukryć, że je lubimy. Sernik dyniowy, z karmelem, czekoladowy.. mogłabym wymieniać i wymieniać. Co nie zmienia faktu, że ciągle wraz z córką wpadamy na nowe pomysły jak urozmaicić to pozornie zwykłe ciasto. Tym razem po szybkiej ‚burzy mózgów’ padło hasło – stracciatella. Pomysł ten spodobał się wszystkim domownikom – miłośnikom czekolady. Miałam tylko pół tabliczki gorzkiej czekolady w domu, więc dodałam też białą czekoladę, jeżeli wolicie możecie zastąpić ją całą tabliczką czekolady gorzkiej, ale zapewniam, że biała smakuje w serniku równie dobrze.

Kawałki posiekanej czekolady wyglądają smakowicie w serowej masie, a sama masa jest bardzo kremowa i delikatna. Zdecydowanie jest to przepis dla miłośników ‚mokrych’ serników, zachęcam do wypróbowania go.

 DSC_0108 DSC_0116

Składniki

1kg twarogu,

2 żółtka,

5 jajek,

Szklanka cukru,

½ tabliczki białej czekolady,

½ tabliczki gorzkiej czekolady,

1 opakowanie 250 ml jogurtu naturalnego gęstego,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Kakao do posypania

Wykonanie

Twaróg mielimy i przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 jajku i ubijamy krótko, do połączenia składników.

Czekolady kroimy na małe kawałki. Do masy serowej dajemy pokrojoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość łyżką.

Formę na tort ( otwieraną) obkładamy folią spożywczą i przelewamy  do formy z  masą serową.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy 15 minut; następnie zmniejszamy ogień i pieczemy jeszcze 90 min w temp. 150 stopni – sernik lekko się zarumieni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na ok 30 min, aby ostygł w piekarniku. Dopiero teraz lekko uchylamy piekarnik i studzimy nadal ok 20min.

Ważne: w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

 DSC_0089 DSC_0127

komentarze 2

  1. Ewa
    Lipiec 6
    Odpowiedz

    Formę wykładamy folią spożywczą i pieczemy? Chyba czegoś nie rozumiem..a nie stopi się w piekarniku?

  2. Brenia
    Lipiec 6
    Odpowiedz

    Folią spożywczą aluminiową wykładamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *