Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Lato to idealny czas na dania z bakłażana, cukinii, papryki, które   pachną bazylią, tymiankiem, oregano.   Dzisiaj zapraszam na jedną z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Przepis  jest prosty do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny.

Bakłażan jest grillowany i faszerowany mieszanką z filetów Anchois, zielonych oliwek, czosnku, sera mozzarella  i aromatycznej świeżej bazylii. Wszystko jest zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym.  Pieczone roladki bakłażana są niezwykle aromatyczne a chrupiąca skórka na wierzchu dodajemy mu wyjątkowego charakteru.

Takie danie jest lekkie, smaczne i można go podać na obiad lub na ciepłą kolację.

Ważnym składnikiem jest tu ser mozzarella w zalewie Galbani, który ma świeży, delikatny mleczny smak i jest rodem z Włoch.  Włoska kuchnia to proste  i pyszne dania gdzie mozzarella jest ważnym składnikiem .

Składniki

2 bakłażany średniej wielkości,

Około 90 g zielonych – wydrylowanych oliwek,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,

1 kula duża  mozzarelli w zalewie Galbani ,

Kilka filetów Anchois

Sól, pieprz,

Sos pomidorowy:

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

7-8 pomidorów bardzo dojrzałych lub puszka krojonych

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte i wysuszone bakłażany kroimy  wzdłuż na cienkie plastry. Każdy kawałek solimy i  odstawiamy  na około 30 minut, aby wyciekł z nich gorzki sok.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  pokrojoną  drobno  w kostkę cebulą i czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu.  Dodajemy pokrojone w kostkę – wcześniej umyte- pomidory,  doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu 15 minut.

Po około 30 minutach,  każdy plaster bakłażana wycieramy ręcznikiem.

Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione).

Anchois, czosnek,  oliwki i bazylię siekamy  drobno i mieszamy. Kulę mozarelli kroimy na mniejsze kawałki.

Każdy plaster bakłażana nadziewamy mieszanką z anchois i na wierzch dajemy kawałek mozarelli, zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane bakłażany i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180   stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 – 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy serem  mozarella  ( zostawiamy trochę z krojonej w mniejsze kawałki kuli) i pieczemy jeszcze 5-7 minut.

Smacznego !


Włoska strona lata z Galbani

komentarzy 5

  1. Sierpień 29
    Odpowiedz

    To danie jest bardzo w moim guście. Idealne na lato.

  2. Joanna
    Sierpień 29
    Odpowiedz

    Mniammm, pysznie się prezentuje…

  3. Brenia
    Sierpień 29
    Odpowiedz

    🙂 Danie pyszne i też w moim guście 🙂

  4. Sierpień 30
    Odpowiedz

    Bakłażan i mozzarella to mój ulubiony duet <3. Mogę jeść codziennie! Twoja propozycja wygląda baaaardzo smakowicie :).

  5. Brenia
    Sierpień 30
    Odpowiedz

    🙂 Dzięki Agata 🙂 To też mój ulubiony zestaw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *