Risotto z boczniakami

Boczniaki to nietypowe grzyby – uważane są za grzyby o leczniczych właściwościach. Tak, też byłam zdziwiona tą informacją. Otóż są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu a nawet, jak piszą w Internecie niszczą komórki nowotworowe.

Smażyłam kiedyś boczniaki w panierce i były znakomite jako dodatek do sałatki.

Dzisiaj mam dla was przepis na risotto z boczniakami. Jest kremowe, z dodatkiem białego wina i parmezanu. Ważne w tym daniu jest dodanie masła w dwóch turach. Najpierw dajemy łyżkę masła do smażenia, razem z  oliwą a następnie na końcu drugą łyżkę. Dodanie na końcu masła sprawi, że risotto będzie bardziej kremowe.

Risotto podajemy od razu, po ugotowaniu, jak jest lekko płynne, kremowe. Jak je odstawimy a  następnie odgrzejemy będzie suche i nie uzyskamy takiego kremowego efektu risotta. Doskonale smakuje z lampką białego schłodzonego wina.

Składniki dla 4 osób

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

100  g boczniaków,

1 cebula,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

½ szklanki białego wina,

Starty ser parmezan,

Sól, świeżo mielony pieprz,

Natka pietruszki

Wykonanie

Boczniaki płuczemy i odcedzamy. Kroimy grzyby na małe kawałki.

Na patelni roztapiamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy, ryż , grzyby, chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.

Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Z tym, że na końcu dodajemy wino i gotujemy aż wyparuje cały płyn. Na koniec dodajemy łyżkę masła, parmezan i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy ze  startym parmezanem i natką pietruszki.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *