Pasztet z fasoli i pikantnego sosu Ajvar

Prosty ale pyszny pasztet bez mięsa. W zimie często poszukujemy ciekawych i urozmaiconych dodatków do chleba bo nie ma tylu świeżych warzyw ( pomidorów, ogórków….). Moje koleżanki z pracy proszą mnie często o różne przepisy ale od razu dodają, takie żeby nie było dużo pracy i nie były skomplikowane. Nie mamy czasu, pracujemy, wychowujemy dzieci itd.

Ten przepis na pasztet jest prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. Jedno co jest czasochłonne to moczenie i gotowanie fasoli. Można oczywiście dać fasolę z puszki ale ja robię z suszonej bo gotuję ją z ziołami i ma wtedy fajny zapach i smak. Dodałam do fasoli pikantny sos Ajvar, domowy, który sam w sobie jest aromatyczny i dodał pasztetowi super smak. Taki prosty, bezmięsny pasztet to dobra odmiana dodatku do chleba a smakuje wybornie. Ja lubię takie pasztety jadać z ogórkiem kiszonym lub posmarowane chrzanem. Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie pasztetu bez mięsa ale zaręczam, że takie są równie dobre i smaczne. Myślę, że na świątecznym stole smakowałby równie dobrze ja ten z mięsa.

 DSC_07641

Składniki na 1 foremkę:

½ kg fasoli jaśki,

½ szklanki pikantnego sosu typu Ajvar,

10 dag sera mozzarella,

2 łyżki mąki ryżowej,

2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego,

Łyżeczka płaska tymianku,

2 jajka,

Sól, pieprz,

Pomidorki koktajlowe

Wykonanie

Fasolę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej całą noc a następnie gotujemy do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.

Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, jajka, sól, pieprz i blendujemy na masę. Tak  rozdrobnioną masę przekładamy do miski i dodajemy sos, starty ser mozarella, tymianek, mąkę ryżową i mieszamy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy 45 minut. Po tym czasie dajemy na pasztet pokrojone pomidorki i pieczemy jeszcze 15 minut.

 DSC_07651

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *