Słońce, wiosna za oknem więc zapraszam dzisiaj na pyszne naleśniki z nadzieniem cukinii i suszonych pomidorów
Ja jestem wielbicielką naleśników i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami. Wytrawne są moimi ulubionymi .
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
Ser mozarella,
Świeże listki bazylii
Farsz:
1 średnia cukinia,
Sól, pieprz,
Szczypta gałki muszkatołowej,
Czosnek, cebula,
2 łyżki masła do smażenia cebuli,
5 -6 plastrów suszonych pomidorów
Łyżka oliwy
20 dag sera feta,
Sos:
Puszka krojonych pomidorów,
Ząbek czosnku ,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).
W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło, trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię i pokrojone w plasterki suszone pomidory, dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy fetę, doprawiamy solą, pieprzem i dajemy pokrojone listki bazylii. .
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy. Do naczynia, w którym będziemy piec naleśniki dajemy pomidory, dodajemy sól, pieprz i układamy naleśniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 18- stopni 10 minut, następnie posypujemy startym serem mozarelal i pieczemy jeszcze 7 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz