Muszle makaronowe z brokułem i serem gorgonzola

Muszle makaronowe są fajne do przygotowywania ciekawych i urozmaiconych potraw makaronowych. Można je nadziewać różnymi dodatkami a i tak będą smaczne.

Tym razem proponuję przygotować muszle z brokułem i serem gorgonzola. Jest to idealne połączenie do makaronu.

Dodatkowo zrobiłam sos z sera gorgonzola i jogurtu naturalnego, na którym zapiekłam muszle. Wyszło szybkie i pyszne danie.

DSC_0132

Składniki:

15 sztuk  makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle)

1 duży brokuł

1 duże opakowanie sera gorgonzola,

1 opakowanie jogurtu naturalnego,

sól

pieprz

Wykonanie:

Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,  odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty. Następnie odcedzamy i dzielimy na małe części. Połowę sera gorgonzola dajemy na patelnię, podgrzewamy i dodajemy jogurt. Gotujemy całość aż ser się rozpuści i powstanie sos. Tak przygotowany sos wylewamy do płaskiego naczynia żaroodpornego.

Każdą muszlę nadziewamy kawałkiem sera gorgonzola i kawałkiem brokuła, układamy na sosie w naczyniu.

Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.

DSC_0146

DSC_0131

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *