Mus z dyni z masłem orzechowym i rodzynkami z jogurtem naturalnym

Pyszny mus z dyni z masłem orzechowym i rodzynkami – idealny na pierwsze jesienne dni. Jest bardzo kremowy, przypominający karmelowy smak.

Ja dodałam go do śniadaniowej, domowej granoli z naturalnym jogurtem i malinami.

Rodzynki są dla dodania słodkości bo masło nie jest słodkie – wręcz lekko słonawe z kawałkami orzechów. Ale połączenie pieczonej, wilgotnej dyni z masłem i rodzynkami daje przepyszny, kremowy smak. Można takiego musu dodać do ciast, innych deserów a z sezonowymi owocami jest przepyszny.

dsc_0159

Składniki:

Ok 300 g surowej dyni np. Hokkaido,

2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,

Łyżka rodzynek,

Domowa granola,

Jogurt naturalny,

Sezonowe owoce

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200  stopni 30 minut.

Upieczoną dynię studzimy a następnie zdejmujemy skórkę.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i studzimy. Jak wszystkie składniki będą chłodne blendujemy razem z masłem orzechowym. W ten sposób powstanie pyszny krem karmelowy – idealny jako dodatek do śniadania.

 dsc_0170 dsc_0152

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *