Małe gofry z rozdrobnionego banana i mąki jaglanej

Delikatne, bezglutenowe i chrupiące  gofry zrobione z rozdrobnionych bananów i mąki jaglanej. Idealne na śniadanie, deser z dodatkiem domowej konfitury i mnóstwa owoców.

Oczywiście jeśli ktoś nie wyobraża sobie gofrów bez bitej śmietany to można je zjeść ze śmietaną. Gofry są bez cukru bo banany są na tyle słodkie, że nie wymają już dodawania cukru.

Ja dodałam jednego dużego banan ale możną dać dwa mniejsze. Najlepsze są do tego banany, które są już za bardzo dojrzałe i często zastanawiamy się co z nimi zrobić.

Ciasto na gofry:

Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej,

1-2 banany – dość miękkie,

2 jajka,

1/3 szklanki kefiru,

1/3   szklanki wody gazowanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Olej,

owoce

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby  dobrze się nagrzała.

Banany obieramy i widelcem rozdrabniamy na masę. Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kefir, wodę,  banany i wszystko dokładnie miksujemy.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie czego dodajemy wodę lub mąkę. Zostawiamy chwilę aby ciasto odpoczęło.

Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Smarujemy taflę gofrownicy olejem.

Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Ciepłe gofry podajemy z domową konfiturą i owocami

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *